Arkisto - ajankohtainen


 • Kimpilamminkankaan tuulivoimaosayleiskaavan materiaalia
  15.07.2020 - Lue lisää >> • Kuinka toimia jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan
  03.07.2020 - Lue lisää >> • Sisäliikuntatilojen vuorojen haku kaudelle 1.9.2020-31.5.2021
  30.06.2020 - Lue lisää >> • Valtioneuvoston kesäkuussa päivitetyt suositukset koronavirusepidemian aikana
  29.06.2020 - Lue lisää >> • Kuntosalikorttien lataaminen
  29.06.2020 - Lue lisää >>


Kunnanjohtajan terveiset 24.3.2020

Maailma on muuttunut hetkessä. Kaksi viikkoa sitten valmisteltiin vuoden 2019 ylijäämäistä tilinpäätöstä, suunniteltiin mukavia tapahtumia, kuten vauvajuhlaa vuonna 2019 syntyneille pienille ja heidän perheilleen. Tilinpäätös on edelleen työn alla, poikkeustila ei antanut perustehtävien hoitoon helpotuksia ja hallinnon on pyörittävä. Vauvajuhlat siirtyivät ennalta määrittelemättömään ajankohtaan ja kunnanjohtajan kalenteri on täyttynyt pandemia-johtoryhmän kokouksista, turvallisuusfoorumeista ja tietysti oman kunnan johtoryhmän kokouksista. Monet asiat on pitänyt miettiä ja suunnitella ihan uudelleen.

Kuusiokuntien kunnan/kaupunginjohtajien, Kuussoten ja Kuusiolinnan pandemia-johtoryhmä kokoontuu useamman kerran viikossa käymään läpi asioita, joita tulee nyt ottaa huomioon tässä tilanteessa. Olen luottavainen, koska meillä on erittäin motivoitunut ja ammattitaitoinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta, joka tekee kellon ympäri töitä, että meillä on turvallista sairastaa tilanteen muuttuessa. Vuodepaikkoja on lisätty, hengitystieinfektiopoliklinikka perustettu ja henkilökuntaa koulutetaan.

Poikkeustila on aiheuttanut myös paljon muutoksia kunnan toimintoihin, osa toiminnoista on kokonaan suljettu ja päiväkodin toiminta on supistunut. Koulussa neljännestä luokasta ylöspäin on siirrytty etäopetukseen ja iso osa pienemmistä koululaista on myös siirtynyt kotiopetukseen. Tämä muutos on tapahtunut lyhyessä ajassa ja vaatinut opettajilta todellista venymistä ja luovuutta. Kotiopetus vaatii myös vanhemmilta luovia ratkaisuja, voimia siihen! Kirjasto palvelee ”kirjakassi” periaatteella ja toivottavasti voimme tämän palvelun säilyttää poikkeustilan ajan. Vanhempia kehotetaan pitämään lapset kotona, jos se vain on mahdollista ja aina se ei ole, joten päiväkotimme palvelee kaikkia hoitopaikkaa tarvitsevia. Soinin kunta ei veloita päiväkotimaksuja 18.3-13.4.2020 väliseltä ajalta ennakkoon ilmoitetuilta poissaolopäiviltä.

Tilanne on haastava kuntamme yrittäjille, joten muistetaan tukea lähipalveluihin niin paljon kuin mahdollista. Soinin kunta antaa joustoa vuokranmaksuun tiloissaan oleville yrittäjille. Teen myös aktiivista yhteistyötä JPYP:n ja naapuri kuntien yritysasioista vastaavien kanssa, jotta saisimme alueelle käyttöön kaikki mahdolliset tukimuodot ja apukeinot mitä on tai on tulossa tarjolle.

Koska poikkeustilanne voi kestää vielä pitkään, on kunnanhallitus antanut sähköpostikokouksessa kunnanjohtajalle erityistoimivallan peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Toivon, että tätä erityistoimivaltaa ei tarvitse käyttää, mutta jos tilanne vaatii nopeita päätöksiä, on hyvä, että pystyn ne siinä tilanteessa tekemään. Toinen kunnanhallituksen päätös koskee YT-menettelyjen aloittamista. Neuvotteluiden kohteena on Soinin kunnan koko henkilöstö ja neuvotteluissa käsitellään keinoja, joita ovat koronepidemiasta johtuvat työtehtävien uudelleen järjestelyt sekä henkilöstöön kohdistuvat lomautukset. Tilanne kunnissa on tällä hetkellä vaikeasti ennakoitavissa, koska pandemian kesto ei ole tiedossa. Tavoitteena on, että lomautuksilta vältyttäisiin ja kunnanhallitus päätti ottaa poikkeustilan ajaksi käyttöön mahdollisuuden talkoovapaiseen. Mahdollisten lomautusten ajalle on tarjolla korvaavia tehtäviä sosiaali- ja terveyden huollossa, mutta kunta ei voi suoraan siirtää henkilöitä toisen työnantajan palvelukseen.

Erityisesti tässä tilanteessa minua ilahduttaa se into, jolla soinilaisten vapaaehtoisten Apuketju polkaistiin käyntiin yhden yön aikana. Mukana ketjussa on vapaaehtoisia sekä Soinin seurakunta, yksin ei siis tarvitse kenenkään jäädä. Pyydetään apua matalalla kynnyksellä ja muistetaan, että tilanne on kaikille uusi, joten ollaan armollisia toisillemme.

Muistakaa nauttia keväästä ja ajatella muutakin kuin koronaa!

Johanna Rannanjärvi

Kunnanjohtaja Soini


Soinin kunta

Y-tunnus 0182637-3 | Multiantie 27 A 63800 Soini | Puhelin: 044 550 2375 | soinin.kunta@soini.fi | etunimi.sukunimi@soini.fi


Soinin Vaakuna