SOININ KIRKKO

Soinin kirkko on tyypillinen suomalainen puukirkko ja kirkon rakensi 1793 yhdessä seurakuntalaisten kanssa kuortanelainen Yrjäänä Lepistö. Kirkkoa on korjattu v. 1885 Juho Kuorikoski, v. 1962 Veikko Larkas ja viimeisin peruskorjaus v. 1992 arkkitehti Matti Klemola. Ensimmäinen kirkko on ollut vaatimaton, matala rakennus, torniton, paanukattoinen, vuoraamaton ja maalaamaton. Saarnastuoli on ollut kuitenkin vihreäksi maalattu kuten nykyäänkin, sen kyljissä 4 evankelistan kuvaa. Katon yläpuolella kullattu Karitsa, joka kantaa Voiton lippua, alapuolella hopeoitu kyyhkynen, Pyhän Hengen vertauskuvana. Lisäksi saarnastuolin katon reunoilla on ollut 5 veistettyä kuvaa (pillipiiparit).

Aivan kirkon vieressä on kellotapuli, joka on rakennettu vuonna 1794. Kirkonkello, 85 leiviskän painoinen, hankittiin heti tapulin valmistuttua. Kello oli valettu 1794 Johan Jaakob Mårtenssonin lesken luona Tukholmassa. Kellon laidassa kutsusanat: ”Huomaa kristitty ääneni kaiku, joka kutsuu sinua kuulemaan Herran sanaa”. Pienempi kirkonkello 40 leiviskän painoinen, päätettiin ostaa kuntakokouksessa 27.4.1880. Kello asetettiin paikoilleen 27.11.1885 ja sitä soitettiin alun perin ympäri. Laidassa on kutsusanat ”Soittakaamme Herralle, veisatkaamme hänelle”.Keisarillisen Senaatin päätöksellä 10.10.1859 Soinin saarnahuonekunta muutettiin Alajärven seurakunnan kappeliksi ja itsenäiseksi seurakunnaksi vuonna 1895.

VAIVAISAKKA

Kirkkoon tultaessa tapulin edessä on tiettävästi Suomen ainoa vaivaisakka. Vaivaisakan rinnassa olevaan lippaaseen kerätään varoja diakoniatyölle. Vaivaisakan yläpuolella on teksti: "Joka köyhää armahtaa, hän lainaa Herralle." Kirkkoraadin kokouksessa 24.6.1852 oli päätetty tilata vaivaistukki eli akka Lehtimäkeläiseltä Matti Taipaleelta. Jostain syystä asia ei ole tällöin vielä johtanut tulokseen, vaan asiaa on uudelleen käsitelty kirkon kokouksessa 18.12.1853. Tällöin oli sovittu hinnaksi 5 ruplaa hopeassa, seurakunta oli vielä tinkinyt maalauksen ja katon tekemisen samaan hintaan.

 

 

 

 

SOININ KOTISEUTUMUSEO

Soinin kotiseutumuseo on entinen kunnan viljamakasiini, joka on siirretty nykyiselle paikalleen Rientolan tontille 1950-luvun lopussa.  

Esineistöä museoon alettiin kerätä varsinaisesti 1960-luvun alkupuolella, ja lahjoituksia saatiin runsaasti. Hyvänä pesämunana saatiin Kaarlo Pahkamäen yksityismuseon kokoelma ja silloisella Kukonkylän koululla ollut kylämuseon kokoelma. Kerääminen, kokoelmien näytteillepano sekä luettelointi veivät aikaa, ja yleisölle museo avattiin vasta kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina 1973. Nykyisin museossa on noin 800 luetteloitua  esinettä, ja ne ovat hyvässä järjestyksessä.

Museossa on erityisen paljon tervanpolttoon liittyvää materiaalia sekä arvokkaita yksittäisiä esineitä.

Museon piha-alueella sijaitseva tuulimylly saatiin lahjoituksena Antti Hankaniemeltä 1970, ja se peruskorjattiin Soini-seuran saamalla avustuksella 2008 – 2009. Työn suoritti Kalevi Järvenpää. Seura sai tuulimyllyn korjaukseen avustuksen museovirastolta.

Soini-seura ry sai avustuksen päärakennuksen esineistöjen inventointiin sekä näyttelyiden uudistamiseen 2016. Soini-seura palkkasi työhön valokuvaaja Siiri Saarimaan, joka kuvasi kaikki esineet, järjesti uuden näyttelykokonaisuuden sekä luetteloi esineet digitaaliseen muotoon.

Museoalueella on myös entinen pappilan aitta, joka on kirkkoherra Porthanin rakennuttama. Aitta päätyi myöhemmin Heikinmäen Sahan omistukseen, ja saha lahjoitti aitan puolestaan Soinin kunnalle. Aitassa ovat tallessa suuremmat esineet, kuten kirkkoreet ja - kiesit.

 

TERVANPOLTON MUISTOMERKKI

Soini on ollut merkittävää tervanpolttoaluetta 1700-luvulta 1900-luvulle saakka ja kunnan alueelta on löytynyt yli 500 tervahautaa. Tervanpolton muistomerkki sijaitsee liikekeskuksen aukiolla Soinin keskustan alueella. Tervanpolton muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Antti Maasalo vuonna 1986.

 

 

 

 

 

TAIDEATELJEE REIJO KIVIJÄRVI

Reijo Kivijärvi on maalannut ammatikseen jo vuodesta -81 naivistisia kansankuvauksia sekä maisemamaalauksia. Tänä aikana hän tullut tunnetuksi upeasta maalausjäljestä sekä loistavista oivalluksistaan tauluissaan. Taitelijan omilta kotisivuilta saa tietoa näyttelyistä ja muista tapahtumista.

Taideateljee Reijo Kivijärvi
Keskisentie 181
63800 Soini


Soinin kunta

Y-tunnus 0182637-3 | Multiantie 27 A 63800 Soini | Puhelin: 044 550 2375 | soinin.kunta@soini.fi | etunimi.sukunimi@soini.fi


Soinin Vaakuna