Kylillä, kaduilla ja verkoissa on puhututtanut jonkin verran kesän aikana välillä kalsemmistakin päivistä huolimatta koirien uittaminen. Mukavaa on, että kaupunkeihin verrattuna keskustelun sävy on ollut miellyttävä, koska huutoa ei ole ainakaan laajemmin pidetty koirien uimisesta. Ongelmana on enemmän ollut epätietous, missä Rekku, Topi, Raiku, Mosku tai Tessu voi luvan kanssa uida. Kysymyksiä kohdistuu tietenkin kunnallekin, joka usein rantoja kaavoittaa ja asettaa sääntöjä.

Avaan vähän perussääntöjä, jos se auttaa asiaa ja kannustaa vilvoittelemaan tai treenaamaan veteen. Totta on, ettei Soinissa ole määritelty ja laitettu koirien uimapaikkaa. Ei siitäkään huolimatta, että varsin usean tuvan nurkalta kuuluu aika ajoin haukuntaa ja kesälämpimillä karvaisella väellä on kuuma. En tunne pitkältä ajalta, miksi näin on, mutta voisin epäillä vähän lakonisesti, että siihen on pari selvää syytä: jokamiehenoikeudet ja Soinin yli 160 järveä tai lampea. 

Jokamiehenoikeuksien turvin myös koira pääsee uimaan. Vapaus ei kuitenkaan koske yleisiä ihmisille osoitettuja uimarantoja tai muuten jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle jääviä alueita, kuten toisten omistamia yksityisiä mökkirantoja. Näiden välttäminen ja yleensäkin tietyn kohteliaisuuden noudattaminen on siis hyväksi, mutta muuten Soinista löytyy vettä ja rantaa, joista etsiä sopivaa pulahduspaikkaa. 

Pitäjässä on viisi yleistä uimarantaa, joihin koiraa ei saa ottaa Suomen järjestyslain mukaan. Yleisistä uimarannoista löytyy tietoa VisitSoini-sivuilta https://visitsoini.fi/category/uimarannat/. Muuten lain puitteissa rakentamattomilla rannoilla pihapiirien ulkopuolella voi uida niin ihminen kuin sen paras kaveri, kunhan jälkimmäinen on kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä uitaessa maaliskuun alun ja elokuun 20. päivän välisenä aikana. Karttaa, hyviä paikkoja ja polkuja sekä toisaalta rajoittavia rakennettuja alueita voi helposti selata osoitteessa https://soini.karttatiimi.fi/. Sieltähän saattaa löytyä hyviä vinkkejä myös lähimatkailuun.

Koska koirien uimarantaa ei ole osoitettu, en virkani puolesta voi oikein tiettyyn paikkaan kannustaa. Itse olen löytänyt eri puolelta Soinia muutamia mainioita metsäisiä jokamiehenoikeuden piirissä olevia rantakohteita eri puolilta Soinia. Niihin suuntaan lenkkien ohessa Rikin toiveesta, vaikka laika ei ole yleensä kovin tarkaa vaikka uimapaikaksi olisi tarjolla vain rapaoja. Kaikkia paikkoja en kehtaa julkisesti kertoa sillä varauksella, että sen myötä mahdollisesti lisääntyvä liikenne ärsyttää turhaan sivullisia maanomistajia. Kuten totesin, tietty kohteliaisuus ja huomaavaisuus aina liikkuessa, koska oikeuksien myötä on hyvä myös muistaa velvollisuudet ja huomata vaikutukset. Silti, ettei koko tekstin sisältö jäisi aivan tyhjäksi, voin kuitenkin antaa pari melko harmitonta vinkkiä.

Todetaan ainakin, että valtion maat ovat jollain tavalla yhteistä omaisuutta ja valtion maita Soinissa on paljon. Niillä on myös hyviä retkeilyreittejä. Esimerkiksi Kuninkaanpuistossa Kokko-Valkeisen laavun ranta on koiralla kelvollinen ja vieläpä mukavien polkujen päässä. Kuumalla säällä kirkolta pääsee kuitenkin autolla reilussa vartissa alle kilometrin päähän rannasta. Valtion maista löytyy kartta esimerkiksi osoitteesta https://www.eraluvat.fi/metsastys/pienriistaluvat/alueet.html?q=Soini. Toinenkin helposti saavutettava liki täydellinen ranta siellä on, mutta se jääköön itse kunkin selvitettäväksi.

Kunnan maidenkin voi ajatella olevan parhaimmillaan tuodessaan yleistä hyötyä, mutta kunnalla ei valitettavasti ole kovin hyviä rantamaita omistuksessaan lähellä kylää tai yleisten uimarantojen ulkopuolella eikä varsinkaan lähellä kyliä. Keskustassakin Lauttosen alue on kaavoitettu eri käyttöön ja on suurelta osin yksityisessä omistuksessa, mutta Lauttosen yleisen uimarannan alue on varsin selvästi merkitty aidalla. Järven ranta onkin jonkin matkaa Lauttopurosta pururadan varrella kunnan omistuksessa, joten siinä on myös aivan suopeamielinen maanomistaja hyväksymään jokamiehen oikeuksien hyödyntämisen. Rannan syvyydestä en tosin osaa sanoa.

Ja sitten on muut montut, purot ja joet. Haluaisin suositella Koirapuroa, jonka rannalla on myös kunnan maita, mutta sen rantoja en tarkemmin tunne. 


Soinin kunta

Y-tunnus 0182637-3 | Multiantie 27 A 63800 Soini | Puhelin: 044 550 2375 | soinin.kunta@soini.fi | etunimi.sukunimi@soini.fi


Soinin Vaakuna