Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Luonto- ja erämessut Soinissa 7.8.2021

10. elokuu 2021

Soinissa järjestettiin menneenä viikonloppuna jälleen Luonto- ja erämessut. Vuonna 2020 messut jouduttiin peruuttamaan koronan vuoksi ja haasteellinen oli tämäkin vuosi. Koronatilanteen kehittymistä seurattiin tarkasti ja arvioitiin mahdollisuuksia turvallisen tapahtuman toteuttamiselle. Onneksi koronatilanne pysyi kurissa ja messut pystyttiin järjestämään.

Messut avasi omalla puheenvuorollaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Ministeri Leppä kiitteli metsästäjien työpanosta ja kannusti kaikkia kävijöitä nauttimaan luonnosta. Ministerillä oli myös aikaa tavata kunnan edustajia, paikallisia yrittäjiä sekä messujen näytteilleasettajia.

Yksi messujen pääesiintyjistä oli Mikko ”Peltsi” Peltola, joka kertoi matkakokemuksistaan mm. kalastuksen osalta sekä antoi vinkkejä maistuvaan retkiruokailuun. Peltsi oli mukana jo vuonna 2019 ja muisteli lämmöllä edellistä käyntiään Soinin messuilla.     

Peltsin lisäksi messulavalla ja pihamaan nuotiopiirissä kuultiin useita mielenkiintoisia puheenvuoroja. Mm. Uljas ja Marjaana ”Jahtikuningatar” Valkeinen kertoivat metsästysmuistojaan jännittäviltä jahtimatkoiltaan, jotka olivat kuljettaneet pariskunnan kauaksi kotimaasta. Ähtärin eläinpuiston intendentti Marko Haapakoski kertoi omasta työstään. Veli Kujala kertoi Suomen metsästäjäliiton nuorisotyöstä. Käytännössä päästiin oppimaan myös tärkeitä ensiaputaitoja Iskua Etelä-Pohjanmaalle – hankkeen opissa. Kaikenkarvainen joukko metsästyskoirarotuja oli paikalla esittäytymässä ja yleisöä metsästäjien apulaiset kiinnostivatkin kovasti. Messuilla nähtiin myös metsästysspanielin työskentelyä ja tavattiin koulutettu pelastuskoira.                           

Messuilla oli paikalla monipuolinen kattaus näytteilleasettajia, joiden tuotteet kiinnostivat metsästäjiä ja luonnossa liikkujia. Myös paikalliset toimijat olivat hyvin edustettuina. Lisäksi paikalla oli tarjolla monenlaista suolaista ja makeaa herkkua, eikä tyhjin vatsoin tarvinnut tutustua messutarjontaan.  

Lauantaipäivän aikana messuihin tutustui noin 1500 kävijää. Näinä tapahtumien kannalta hyvin haastavina aikoina järjestäjät ovat erittäin tyytyväisiä kävijämäärään. Upean lämmin ja aurinkoinen elokuun päivä kruunasi messujen onnistumisen.

Ajankohtainen