Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Soinineule-kilpailun voitti Satu Alatalo

19. huhtikuu 2024

soinineule

Soinineule -kilpailun voittajaneule kuvaa kauniisti Soinin kulttuuria ja luontoa

Soinin kunta julisti tammikuussa 2024 kaikille avoimen neulesuunnittelukilpailun, jossa pyydettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan Soinin nimikkovillapaidan neulemalli. Neuleen tuli olla tiheydeltään 18s ja 23 kerrosta, ja kuvastaa Soinin kuntaa ja soinilaisuutta. Neulemallin tuli olla oma ja ainutlaatuinen eikä siis muualla käytössä. Soinineule -kilpailun voittajaneule jää Soinin kunnan kuntamarkkinointikäyttöön. Voittajan valinneeseen raatiin kuului Soinin kunnan johtoryhmän lisäksi Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston tekstiilityönopettaja Minna Kulmala. Neuleet esiteltiin raadille ilman tekijöiden nimiä.   

Kilpailuun osallistui kuusi upeaa neuletta. Voittajaneuleen valinnut raati kuvaa vaikeaa tehtäväänsä seuraavasti:

”Raati oli iloinen ja vaikuttunut neulekilpailuun osallistuneiden neuleiden korkeasta tasosta. Neuleet oli suunniteltu ajatuksella ja taidokkaasti. Neuleita innoitti selvästi osallistujien rakkaus Soinin luontoon, perinteisiin ja soinilaisiin ihmisiin. Jokainen kilpailutyö on kaunis kuvaus soinilaisuudesta ja raadille oli suuri kunnia saada tutustua sekä neuleisiin että tarinoihin niiden takana. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille.”

Kilpailuun osallistuneista hienoista neuletöistä voittajaksi ja Soinineuleeksi raati valitsi soinilaissyntyisen Satu Alatalon suunnitteleman ja toteuttaman neulepaidan. Voittajaneule valloitti tasapainoisella kokonaisuudella, tarkasti mietityillä ja monipuolisesti Soinia esille tuovilla yksityiskohdilla sekä taidokkaalla toteutuksella.

Satu Alatalo kertoo neuleestaan näin: ”Paita on perinteinen ja suoralinjainen raglanpaita, joka on pääosin yksivärinen, mutta helmaa ja hihansuita koristaa kirjoneule. Helman ja hihansuiden kuviointi alkaa toistuvalla kaarimuodolla, joka on lainattu vaivaisakan essun helmasta. Helman ja hihansuiden musta väri on vaivaisakan hameen lisäksi nyökkäys tervanpolton suuntaan. Kirkon ja kellotapulin seinistä ja räystäiden alta löytynyt koristekuviointi jatkaa kuviota vaaleanpunaisena geometrisena kuviona.

Seuraavan osion kuviossa muodostaa aaltoileva ruskea raita, jonka muotokieli on alun perin peräisin Soinin naisen kansallispuvun taskun kokasta. Kokan, ja siten myös raidan, muodossa on myös hienoista yhteneväisyyttä Soinin nimikkokukan, maariankämmekän, kukkaan, vaikka värimaailma siitä selkeästi eroaakin. Aaltoilevaan ruskeaan raitaan yhdistyy myös Soinin polveileva maasto. Aaltoviivaan sisältyvät harmaan kuviot edustavat suolla patinoituneita pitkospuita. Aaltoviivasta nousevat puut kuvaavat Soinin metsiä. Puiden taustan vaaleansininen viittaa Soinin vesistöihin ja Suomenselän vedenjakaja-alueeseen. Sinisen alueen yläreuna kuvaa kruunua ja siten viittaa suoraan Soinin kunnan nykyiseen logoon ja vaakunan kruunuun.”

Satu Alatalon toteuttama neule on nyt virallinen Soinineule ja sen ohje tullaan lisäämään Soinin kunnan nettisivulle, josta ohje on vapaasti käytettävissä. Soinineuleita toivotaan näkyvän tulevaisuudessa niin Soinin kyläkuvassa, retkeilyreiteillä kuin muuallakin maailmalla. Soinin kunta toivoo myös näkevänsä kuvia valmiista neuleista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Soinineuleen ohjesivulle tästä

Ajankohtainen