Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Kunta ja Päätöksenteko

Kuva: Kuvassa on Soinin kunnan viiri, puheenjohtajan nuija, esityslista ja tietokone valtuustosalin pöydällä

Soini

Soinin kunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaan itälaidalla Keski-Suomen maakunnan rajalla. Olemme aktiivinen ja kehittyvä vajaan 2000 asukkaan kunta, jossa mennään eteenpäin. Meillä on laadukkaat peruspalvelut. Täällä on helppo asua ja elää. Toimimme sujuvasti kahden seutukunnan välimaastossa ja meillä on aktiivista yhteistyötä niin Kuusiokuntien kuin Järviseudun kuntien kanssa.

Meiltä on Seinäjoelle 78 km, Jyväskylään 124 km, Tampereelle 188 km, Vaasaan 154 km ja Pietarsaareen 130 km. Olemme siis melko lailla keskellä kaikkea.

Kasva meillä

Lapsiperheille tarjoamme mm. vauvarahan, ilmaisen varhaiskasvatuksen vuodesta 2021 alkaen sekä ilmaisen musiikkileikkikoulun. Meillä on hyvässä kunnossa oleva koulu ja pienet ryhmäkoot takaavat laadukkaan opetuksen. Meillä on myös panostettu erityisvarhaiskasvatuksen resursseihin ja koulullamme on perhetyöntekijä tukemassa perheiden arkea. Elämän eri vaiheissa laadukkaat terveyspalvelut meille tuottaa Kuusiolinna Oy. Kunnan kokoon nähden meillä on laajat sote -lähipalvelut.

Harrasta meillä

Yhtenäiskoulun yhteydessä oleva liikuntahalli tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet sisäliikuntaan ja tekojääkenttä mahdollistaa luistelu- ja jääpeliharrasteet. Meiltä löytyy myös hyvä jalkapallokenttä. Kuuluisat Koskenvuoren kuntoportaat sijaitsevat Vuorenmaassa. Liikekeskuksen yhteydestä löytyy kuntosali ja uima-allas. Yleisurheilukenttä kunnostettiin Soinin Sisu ry:n vetämänä vuonna 2021. Talvella voi lasketella Ski Vuorenmaan rinteillä ja hiihtää esimerkiksi pururadan huolletuilla laduilla. Aktiivisten urheiluseurojemme ansiosta harrastustoiminta on Soinissa monipuolista ja edullista.

Kirjastomme toimii osana Eepos-kirjastojen verkostoa ja tarjoaa näin ollen valtavan valikoiman aineistoa soinilaisten käyttöön. Omatoimikirjasto mahdollistaa kirjaston käytön joka päivä klo 7-21. Kirjastossamme on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely ja usein meillä on vieraana mielenkiintoisia kirjailijoita. Aktiiviset yhdistykset mahdollistavat monipuolisen toiminnan myös kulttuurin puolella, esimerkiksi Soini-seuran Kuninkaantuvan mielenkiintoiset näyttelyt ja Kyläpääskyjen Puuhin tapahtumat tuovat mukavaa vaihtelua arkeen.

Retkeile meillä

Kuntamme sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnan kaakkoisosassa vedenjakaja-alueella, jolle on tunnusomaista runsaat vesistöt ja korkeat vaaramaisemat. Maakunnan korkeimmalta kohdalta Raitamäeltä voit nähdä laajasti kuntaamme ja maakuntaamme. Soinin lumisilta vaaroilta saavat alkunsa Ähtävän, Ähtärin ja Saarijärven vesistöt. Puhtaasta luonnosta ja sen tarjoamista harrastusmahdollisuuksista kiinnostuneille Soini on todellinen kuninkaiden paikka. Matkailijat ovatkin huomanneet monipuolisen luontomme ja erinomaiset reitistömme. Luontomatkailualueina Arpaisten reitti ja Kuninkaanpuiston alue luontoaiheineen ovat mielenkiintoisia kohteita.

Yritä meillä

Kuntamme elinkeinotoiminta on monipuolista ja meillä on paljon aktiivisia pienempiä monimuotoyrittäjiä kuin suurempia, useita henkilöitä työllistäviä, yrityksiä. Meillä on 200 aktiivista yritystä ja 100 maatilayritystä. Turvetuotanto on ollut myös vahvassa roolissa kunnan elinvoiman tuottajana.

Yrityksiämme tukee Soinin, Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin yhteinen kehittämisessä Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy (www.jpyp.fi). JPYP:n henkilöstö palvelee asiantuntevasti yritystoiminnan eri vaiheissa.