Maksuton kouluruokailu 75 vuotta
Vuonna 1943 säädettiin laki ruuan tarjoamisesta koululaisille ensimmäisenä maailmassa, mutta velvoite maksuttomien aterioiden tarjoamiseen alkoi vasta vuoden 1948 alusta. Aluksi kouluruokana tarjottiin puuroja, vellejä ja keittoja. Niiden kera nautittiin leipää ja maitoa, jonka oppilaat toivat itse kotoa. Vuosikymmenten aikana ruokalajit monipuolistuivat.
Koululounaskokonaisuuteen kuuluvat pääruoka, energialisäke, kuten peruna tai viljalisäke, kasvislisäke, kuten salaatti, salaattikastike, ruokajuoma eli rasvaton maito, piimä tai kasvisjuoma, täysjyväleipä ja kasvismargariini. Koululounaan hyödyt saadaan vain, jos kaikki sen osaset syödään.
Koululounaalla on terveen kasvun ja kehityksen lisäksi kasvatuksellisia tavoitteita, kuten ravitsemus-, ruoka- ja tapakasvatus. Koululounaan tulisi kattaa noin kolmasosa lapsen ja nuoren päivittäisestä energiatarpeesta. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/f21ff59f-f975-5845-9ee0-04f280299675)
Maksuttoman kouluruokailun kouluruokapäivää vietetään 4.10.2023 Isojoen, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin kouluissa. Kaikissa kouluissa on tarjolla:
Menu 4.10.2023 Broilerleike Ohra- tai riisilisäke Salaatti Kiisseli |
Lisätietoja:
Isojoen keskuskeittiö, ravitsemuspäällikkö Kirsi Haaparanta, 040 199 0349
kirsi.haaparanta@ateriakokkaamo.fi
Kuortaneen keskuskeittiö, palvelupäällikkö Mari Virtaniemi, 040 485 3290
mari.virtaniemi@ateriakokkaamo.fi
Soinin keskuskeittiö, ravitsemispalveluesimies Sirpa Virtanen, 040 865 3512
sirpa.virtanen@ateriakokkaamo.fi
Ähtärin keskuskeittiö, ruokapalveluesimies Marjo Raivio, 040 847 1680,
marjo.raivio@ateriakokkaamo.fi
Kokkaamo Ateriapalvelut Oy, tj. Eija Paavola, 044 550 2772, eija.paavola@ateriakokkaamo.fi