Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Uuden lainaajan on kirjastokortin saadakseen ilmoitettava nimensä ja osoitteensa ja todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman kirjastokorttia et voi lainata. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta sekä alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta, jos sinut on merkitty lapsen huoltajaksi.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Lainausautomaatin käyttämiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty nelinumeroinen PIN-koodi, jonka saat kirjastosta. Sitä ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse.

Laina-ajat

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Kahden viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla:

- DVD- ja Blu-ray-levyt

- lautapelit ja konsolipelit

- osa uutuusromaaneista (pikalaina-lapulla varustettu)

Halutessasi voit saada lainoistasi eräpäivämuistutuksen sähköpostiisi oman valintasi mukaan 1–5 päivää ennen eräpäivää. Teknisistä ongelmista johtuva muistutuksen tulematta jääminen ei kuitenkaan vapauta myöhästymismaksuista.

Lainauskuitissa näkyvät kaikki lainatut teokset ja niiden eräpäivät. Kuitissa näkyy myös mahdollinen velkasaldo.

Voit uusia lainan, jos siihen ei ole varauksia. Saman lainan voi uusia enintään 10 kertaa.

Palautus ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos teoksia ei palauteta ajoissa, niistä joutuu maksamaan myöhästymismaksua. Maksun suuruus on 20 snt/laina/vrk, joka alkaa kertyä 2 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Lasten- ja nuortenosaston aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja.

Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aukioloaikojen ulkopuolella palautetusta, myöhässä olevasta aineistosta kertyy myöhästymismaksua kiinnioloajalta kirjaston maksukäytäntöjen mukaisesti. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on asiakkaan  vastuulla.

Mikäli teoksista ei ole varauksia, niitä voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, puhelimitse tai pyytämälla kirjastossa henkilökunnalta. Lainojen uusimiseen verkkopalvelussa tarvitaan kirjastokortin numero ja PIN-koodi (sama, jolla voi lainata automaatista).

PIN-tunnus

Saat nelinumeroisen PIN-tunnuksen henkilökunnalta. Tietoturvasyistä emme anna PIN-tunnusta puhelimitse emmekä sähköpostilla. PIN-tunnuksen avulla voit kirjautua verkkopalveluun, varata aineistoa sekä käyttää  lainausautomaattia.

Varaukset

Lainassa, hyllyssä ja hankinnassa olevaa aineistoa voi pääsääntöisesti varata. Varausta tehdessään asiakas valitsee varauksen noutopaikan. Noutamattomasta varatusta aineistosta, jota ei ole peruttu noutoajan kuluessa, peritään yhden euron maksu.

Soinin kunnankirjaston sekä YTY-kirjastojen (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Perho, Veteli ja Vimpeli) aineistoon tehdyistä varauksista ei peritä kuljetusmaksua, mutta muihin Eepos-kirjastoihin tehdyistä seutuvarauksista peritään kahden euron kuljetusmaksu / varaus.

Kuljetukset

Varattua aineistoa kuljetetaan Soinin kirjaston ja muiden kirjastojen välillä kerran viikossa (lähtevät keskiviikkona illalla, varaukset paikalla perjantaina aamupäivällä).

Käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Eepos-kirjaston käyttösääntöjä.

Henkilötietojen kerääminen, käsittely ja säilyttäminen

Henkilötietoja kerätään, koska halutaan taata laadukkaat ja asiakaslähtöiset sekä turvalliset palvelut kuntalaisille. Kerättyjä tietoja käytetään käytännön asioiden hoitamisessa. Tietoja säilytetään pääasiassa tunnuksella ja salasanalla suojatuissa sähköisissä tietokannoissa. Paperiset rekisterit säilytetään lukituissa tiloissa ja lukittavissa kaapeissa. Tietoa käsittelevät ainoastaan tehtäviä hoitavat ja tietoja vastaanottavat henkilöt eikä tietoja luovuteta ulkopuoliselle. Kirjastolla on oikeus rekisteröidä lainaajan henkilötunnus (Henkilötietolaki 523/99, 13½). Alle 15-vuotias tarvitsee täysi-ikäisen vastuuhenkilön saadakseen kirjastokortin.

Eepos-kirjastojen maksut voi hoitaa verkossa

Asiakas voi verkkopankkitunnuksiaan käyttämällä maksaa velkasaldoltaan kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset. Sen sijaan arvolisäveroa sisältäviä maksuja ( esim kopiot, aineiston korvausmaksu) ei verkossa voi teknisistä syistä maksaa. Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 €. Ylärajaa ei ole. Kirjaudu ensin omalla tunnuksellasi verkkokirjastoon ja mene omat tiedot sivulle. Muistathan että lainakiellon raja on 7€. Huom! Sähköpostiosoitteesi on oltava kirjaston asiakastiedoissa voidaksesi maksaa verkossa.