Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Hyvän arjen pienet teot -kampanja 2024

KAMPANJAN TARKOITUS JA TAVOITE

Soinin kunnan hyvinvointipalvelut haastaa kaikki soinilaiset osallistumaan Hyvän arjen pienet teot -kampanjaan. Hyvinvointiin vaikuttaa eniten se, mitä teemme päivittäin. Kampanjan tavoitteena on herätellä kuntalaiset miettimään, mistä oma arki koostuu ja mikä olisi se pieni hyvinvointia lisäävä teko, minkä itse voisi tehdä omassa arjessa. Pienillä teoilla päivittäin saadaan viikkoon, kuukauteen ja vuoteen paljon hyviä asioita, mitkä tekevät arjesta parempaa, helpompaa ja terveempää.  

Kaikki pienet teot parantavat kuntalaisen terveyttä ja hyvinvointia.  

Tarkoitus ei ole lähteä toteuttamaan heti valtakunnallisia suosituksia vaan ottaa mahdollisimman pieni tapa tai asia arkeen, minkä pystyy helposti toteuttamaan ilman suurempia panostuksia. Esimerkiksi tulevana hyötyliikuntahaastekuukautena voi pieni askel olla esimerkiksi nousta seisomaan pari kertaa enemmän päivässä kuin aikaisemmin. Kun teko on pieni, on tämä mahdollista sisällyttää jokapäiväiseen arkeen ja siitä tulee pysyvämpää. Jos teko on heti aluksi liian iso, voi siitä tulla hyödyn sijaan rasite ja sen noudattaminen on hankalampaa. Pieniä asioita voi lisätä ajan kuluessa sitten lisää päivään ja pian voikin olla, että oma arki noudattaa huomaamattaan valtakunnallisesti suositeltuja tavoitteita. 

Vuoden 2024 jokaisen kuukauden ensimmäisenä arki maanantaina julkaistaan Soinin kunnan sosiaalisessa mediassa postaus kunkin kuukauden hyvinvointiin liittyvästä aiheesta. Postauksen lisäksi tälle sivulle päivitämme hieman enemmän tietoa kuukauden aiheesta, ja voi halutessaan käydä lukemassa ja tutkimassa aihetta lisää. Ensimmäinen haaste julkaistaan tiistaina 9.1.2024.

Ota siis Soinin kunnan somekanavat seurantaan ja lähde mukaan tekemään Hyvä arki itsellesi. 

KASVIKSET - HELMIKUU

Onko sillä väliä mitä tankkaat autoosi? Entä mitä tankkaat itseesi?
Samalla lailla, kun autot kulkevat bensiinillä, dieselillä, kaasulla tai sähköllä tarvitsee ihmiskeho myös polttoainetta, mutta minkälaista. Nyt helmikuussa mietitään kasvisten käyttöä omassa arjessa sekä miten niiden syömistä voisi lisätä.

Kasviksiin luetaan kaikki hedelmät, marjat, vihannekset, sienet ja peruna. Vihanneksiin kuuluvat esimerkiksi palkokasvit, sipulit, juurekset, kaalit, salaatit, yrtit ja vihanneshedelmät, kuten tomaatit, kurkut, melonit ja kurpitsat.

Kasvikset sisältävät runsaasti suojaravintoaineita eli vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Suojaravintoaineet ovat välttämättömiä ihmisen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Lisäksi kasvisten suojaravintoaineet auttavat parantamaan vastustuskykyä.

Kasviksissa ei ole lainkaan suolaa, sokeria eikä kolesterolia. Osana terveellistä ruokavaliota ja muita terveitä elintapoja ne auttavat myös hallitsemaan ja alentamaan verenpainetta, verensokeria sekä veren kolesterolipitoisuutta. Runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua sekä sydän- ja verisuonitauteihin että syöpiin.

Ravitsemussuosituksissa tavoitteeksi on asetettu nauttia kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä. Tämä määrä saadaan kuudesta, oman kämmenen kokoisesta annoksesta. Tästä määrästä noin puolet on hyvä olla kasviksia ja noin puolet marjoja ja hedelmiä. Perunaa ei lasketa tähän puolen kilon päivätavoitteeseen.

Helppoja syötäviä ovat

  • hedelmät sellaisenaan tai hedelmäsalaattina
  • tuoreet tai pakastetut marjat puuron, jogurtin tai rahkan kera
  • leivän päälle viipaloidut tomaatti, kurkku, paprika, avokado tai omena
  • napostelutomaatit, pikkuporkkanat, juurespalat

Lisää kasviksia lämpimiin ruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, laatikoihin, murekkeisiin, piirakkatäytteisiin tai sämpylöihin. Paahda uunissa tai grillissä, marinoi, höyrytä, keitä tai wokkaa. Kasvikset taipuvat moneksi, mielikuvitus on vain rajana.

Jokainen lisäannos kasviksia, juureksia, vihanneksia, sipuleita, sieniä, kaaleja, marjoja tai hedelmiä, on hyödyksi terveydelle. Nauttimalla kasviksia, marjoja ja hedelmiä jossain muodossa joka aterialla tulee puolen kilon tavoite huomaamatta täyteen.

Ruokavirasto on koostanut Vireyttä seniorivuosiin –portaalin, mistä löytyy tietoa mm. hyvästä ravinnosta, syömisestä ja liikkumisesta, kattava materiaalipankki, testejä, videoita, esitteitä, oppaita sekä runsaasti ruokaohjeita. Vireyttä seniorivuosiin sivustoon pääset tutustumaan TÄSTÄ tai osoitteessa https://www.ruokavirasto.fi/vireytta-seniorivuosiin/

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00474
https://sydan.fi/fakta/vinkkeja-kasvisten-lisaamiseen/
https://sydan.fi/fakta/kasvikset-ovat-yksi-terveellisen-ruokavalion-kul…
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tuote--ja-toi…

Tulee sinun syötyä päivän aikana jotakin kasvista?
Mikä voisi olla sinun pieni teko ja lisäys päivään kasvisten osalta?
Kenties kirsikkatomaatti, salaatinlehti tai appelsiini päivän aikana…

TAMMIKUU - HYÖTYLIIKUNTA

Hyötyliikunnan merkitys arjessa on suuri. Päivittäisillä valinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi päivän kokonaisenergiankulutukseen, peruskuntotasoon, yleiseen vireyteen sekä mielialaan. Hyötyliikuntaa tulisi harrastaa päivittäin mahdollisimman paljon. 

Hyötyliikuntaa on kaikenlainen päivän aikana tapahtuva liikkuminen ja liikehdintä, joka toteutuu päivittäisten toimintojen yhteydessä. Hyötyliikunnan päätavoite ei ole liikkuminen vaan jonkin asian tai tehtävän suorittaminen, missä sivutuotteena tulee liikuttua.  

Hyötyliikuntaa ovat esimerkiksi: 
kodin askareet 
siivous 
lumityöt 
koiran ulkoilutus 
työmatkojen liikkuminen kävellen tai pyöräillen 
kaupassa käynti jalkaisin 
lasten kanssa leikkiminen 

Jokainen hyötyliikuntaminuutti on jo hyväksi – tavoite puoli tuntia päivässä. 

Hyötyliikunnan hyödyt näkyvät muun muassa alhaisempana verenpaineena, matalampana kolesterolina, parempana unenlaatuna, stressinsietokykynä ja yleisvointina sekä hoikempana vyötärönä. Sydän ei tee eroa sillä, mitä liikuntamuotoa harrastetaan. Terveyden kannalta on elintärkeää, että tekee edes jotain liikunta-aktiivisuutta. 

(https://www.terve.fi/artikkelit/hyotyliiku-enemman

Sisältääkö sinun päiväsi hyötyliikuntaa? 
Voisitko lisätä minuutin tai pari hyötyliikuntaa päivääsi? Ja mitä se voisi olla?