Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Varautuminen sähkökatkoihin

Ennakoi ja säästä energiaa

Sähköpula syntyy, kun sähkön tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta. Tällöin Suomen sähköverkoista vastaava Fingrid joutuu aloittamaan sähkönjakelun rajoitustoimenpiteet. Kuluttajiin asti ulottuvaa sähkönjakelun katkaisua vältetään mahdollisimman pitkään ja kuluttajien sähköjä katkaistaan vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Astetta alemmas -kampanja on kerännyt monipuolisesti energiansäästövinkkejä meille kaikille:

https://www.astettaalemmas.fi/saastovinkit

Muista ainakin:

  • Sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle.
  • Alenna reilusti lämpötilaa asuinhuoneista ja erityisesti tiloista, joita ei käytetä aktiivisesti.
  • Pese vain täysiä koneellisia.
  • Lyhennä aikaa suihkussa ja käy saunassa harkiten.
  • Sammuta kodinkoneet ja laitteet, joita ei käytetä. Irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.

Sähkökatkon sattuessa

Kiertävästä sähkökatkosta tiedotetaan ennakkoon. 
Kiertävistä alueellisista sähkökatkoista tiedottaa alueellinen sähkönsiirtoyhtiö. Sähkökatkoja aiheutuu myös luonnollisista syistä kuten tuuli, myrsky, runsas lumisade, ukkonen ja ihan tavanomaiset huoltotyöt. Tietoa sähkökatkon syystä voit etsiä viranomaisten ja median lisäksi oman sähköyhtiön sekä vesilaitoksen sivuilta. Mahdollisen häiriötilanteen vakavuudesta ja laajuudesta saa hyvin tietoa Internetissä olevien tilanneseuranta- sekä sähkökatkokarttapalveluiden kautta. Lisäksi monella sähköyhtiöllä on käytössä omat puhelinapplikaatiot, joista saa lisätietoa. Tallenna myös sähköverkkoyhtiösi vikapalvelunumero puhelimeesi. Soinin alueella valtaosalla talouksista sähkönjakelijana on Elenia Oy, jonka sähköinen häiriöviestipalvelu kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.

Sähkökatkotilanteen pikaohjeet

  • Pysy rauhallisena ja seuraa tilanteen viestintää.
  • Hätänumeroon ei soiteta ja ilmoiteta sähkökatkoista. Soitto numeroon 112 vain kiireellisissä hätätilanteissa.
  • Valaistus on tärkeää pimeällä – suosi paristollisia led-valaisimia. 
  • Ota kaikki kuumenevat laitteet heti sähkökatkon alkaessa pois päältä.
  • Varavirtalähde on hyvä olla. Pidä se ladattuna. Älä käytä kännykän akkua ihan loppuun.
  • Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät ne lämpene ja vastaavasti vältä ulko-ovien aukipitämistä, etteivät sisätilat viilene.

Ohjeita sähkökatkotilanteeseen:

Pelastustoimi

Elenia

Punainen Risti

Sähkökatkon varalta on hyvä hankkia kotiin valmiiksi jonkinlainen kotivara, jolloin pidemmästäkin sähkökatkosta selviää ilman suuria ongelmia. Kotivarasta ja varautumisesta voit lukea lisää https://72tuntia.fi/

Veden tulo ja wc:n käyttö

  • Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun ja sitä voi juoda sähkökatkon aikana. Sähkökatkossa vettä voi tulla, mutta veden laskemista viemäriin tulisi välttää. Laita hanan alle ämpäri, vati tai esimerkiksi kattila, johon valuva vesi kerääntyy. Älä käytä suihkua tai käy kylvyssä. 
  • Soinissa vesilaitos on varautunut sähkökatkoihin ja pystyy joksikin aikaa turvaamaan vedenjakelun varavoiman avulla. Tästä huolimatta vettä tulee kuluttaa säästeliäästi ja varautua vedenpaineen laskuun. Keskustan ulkopuolella vedenjakelussa on todennäköisesti enemmän häiriöitä.
  • Kotona tulisi aina olla vettä edes vähän varalla, koska pitkässä sähkökatkossa veden tulo katkeaa jossain vaiheessa. Joissain kiinteistöissä se katkeaa heti. Kaukolämpöä käyttävissä kiinteistöissä lämmin vesi voi tulla sähkökatkon aikana normaalista poikkeavan lämpöisenä. Käytä kylmää vettä.
  • Käytä wc:tä harkiten.

Kaukolämpö

Soinissa kaukolämmön tuottaa EJ-Lämpö Oy ja lämmön jakaa Soinin kunta omistamansa verkoston kautta keskustan alueella. Kaukolämmön tuottajalla on varavoimajärjestelmät jotka toimivat mahdollisten sähkökatkojen aikana automaattisesti. Näin ollen mahdolliset katkot eivät vaikuta lämmön tuotantoon tai verkoston toimivuuteen.

Sähkökatkon sattuessa kaukolämmön energia ei kuitenkaan siirry verkostosta kiinteistöön, ellei kiinteistön omistaja ole järjestänyt kiinteistöön varavoimaa, jolla lämmönvaihdin toimii näissä häiriötilanteissa. Jokaisen kiinteistönomistajan vastuulla on oman mahdollisen varavoiman hankkiminen. Varavoimajärjestelmän lisääminen kiinteistöön vaatii aina ammattitaitoisen sähkömiehen.

Lyhyemmissä sähkökatkoissa lämmönjakelun katkeaminen ei aiheuta haittaa kiinteistölle, vasta pidemmissä katkoksissa alkaa vaikutukset näkyä kiinteistön ja käyttöveden kylmenemisenä.