Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Jokivarsi

Kaikki tiet vievät Jokivarrelle

Soinin Jokivarren kylälle pääsee useita eri reittejä: jos tulet Alajärven suunnasta, voit ajaa Unkan kautta tai oikaista Viranperäntietä ampumaradan ohi, pääset tänne myös Kortekylän läpi ajaen. Soinin kirkonkylältä tänne pääsee Vuorenmaan tai Laasalan kautta. Matkaa Soinin keskustaan on n. 15 km ja saman verran Alajärvelle.

jokivarsi1

Kuva: Jani Ojala

Kylän talot on aikoinaan rakennettu kylää halkovan Kuninkaanjoen ympärille ja joki leimaa tänä päivänäkin kylän maisemaa. Taloja kylässä on n. 30 ja asukkaita tällä hetkellä 79 henkilöä. Vaikka kyläkoulu on lakkautettu jo vuosia sitten eikä muitakaan kunnan palveluita täältä löydy, on kylä kuitenkin elävä ja tänne on viime vuosina muuttanut myös uusia asukkaita.

jokivarsi2

Kuva: Jani Ojala

Kylässä toimii useita pienyrittäjiä, mutta täältä käydään myös töissä muualla tai tehdään etätöitä. Kylätoiminta on viime vuosina ollut hiljaista, mutta nyt sitä ollaan aktivoimassa ja suunnitelmissa onkin rakentaa kylälle oma vaellus/hiihtoreitti, jonka varrella olisi laavu, jonne kyläläiset voisivat kokoontua.

Lähellä sijaitseva Vuorenmaa tarjoaa lukuisia liikuntamahdollisuuksia, mutta niitä löytyy myös omalta kylältä. Ovesta astut suoraan luontoon, voit kävellä metsäreittejä, joenvartta tai kulkea tunnelmallisia kyläteitä. Täältä on myös lyhyt hurauttaa muiden harrastusten pariin vaikkapa Soinin keskustaan tai Alajärvelle.

reposet_ojala

Kuva: Jani Ojala

Luonto on lähellä. Keväisin kuulet joutsenten ja kurkien huudot, näet joentöyräällä saukkoperheen kisailemassa, majavat rakentavat pesiään, hirvet, peurat ja kauriit kulkevat omia reittejään, metsälenkillä voit löytää ketunpesän tai kohdata isommankin metsän eläjän. Täällä näet kauniin kuutamon tai talvella revontulet, katuvalot eivät ole häiritsemässä tunnelmaa.

Tällainen on Jokivarrenkylä, jota tuttavallisemmin myös Jokiperäksi kutsutaan.

jokivarsi_hepat

Kuvaaja ja hevosten omistaja Liina Rajala.

Teksti: Marja Jokiaho