Hyppää pääsisältöön

Soinin kunta

Laulumaan päiväkodille Vihreä lippu -sertifikaatti

27. tammikuu 2023

vihreä lippu

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu -toimikunnan päätöksellä Laulumaan päiväkodille 12.12.2022 VIHREÄ LIPPU sertifikaatin tunnustuksena kestävän kehityksen kasvatuksesta ja ympäristötyöstä. Joulukiireiden keskellä lipun salkoon nostaminen päätettiin siirtää tammikuun puolelle, ja torstaina 26.1. nostettiinkin vihreä lippu liehumaan vähän juhlallisemmin menoin. Pukukoodina oli, että juhlavierailla olisi yllään ainakin jotain vihreää, ja juhlatarjoilu oli tietenkin, mitäpäs muuta kuin jotain maukasta ja vihreää. 

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Tällä hetkellä vihreä lippu on myönnetty Etelä-Pohjanmaan alueen päiväkodeista vain kolmelle. Vihreä lippu ohjelmassa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan yhdessä opettajiensa ja kasvattajiensa kanssa. Päiväkodin lapsiryhmissä on tutustuttu Vihreä lippu materiaaliin, josta lapset ovat saaneet valita heitä kiinnostavat teemat.

Toimintavuoden aikana päiväkodoissa on kiinnitetty erityistä huomioita jätteiden lajitteluun, terveellisen ruoan syömiseen sekä ruokahävikin vähentämiseen. Ruokakasvatus onkin keskeisenä teemana seuraavalla toimintakaudella, jolloin päästään syvemmin selvittämään mm. maatilavierailujen, marja- ja sieniretkien sekä oman päiväkodin kasvimaan viljelyn avulla sitä, mistä kaikki ruoka oikein tulee ja miksi Ruoka-Hukalle ei ole hyvä jättää eväitä lautasellemme. Lajiteltuja kierrätysmateriaaleja on viety lasten kanssa yhdessä lajittelupisteelle, jossa pienet kierrättäjät ovat asiantuntevin ottein tiputtaneet jogurttipurkit, pahvipakkaukset, lasipurkit ym. oikeisiin keräysastioihin. Suurena haaveena olisikin saada yksi lajittelupiste lähemmäs päiväkotia.

Kaveritaidot kuuluvat myös teemaan, kun päiväkodissa harjoitellaan päivittäin, kuinka olla hyvä kaveri toisille. Tärkeää on myös muistaa käyttää taikasanoja: saisinko, kiitos ja anteeksi. Niillä saa ihmeitä aikaan.  Luonnon monimuotoisuus sekä ympäristöön tutustuminen ovat myös vuoden aikana olleet yhtenä kantavana teemana, kun on tehty retkiä lähiympäristöön, seurattu vuodenaikoja ja niiden tuomia muutoksia luonnossa, ihmetelty ja ihaltu ötököitä, kasveja ja elämiä sekä opittu arvostamaan ja suojelemaan meitä ympäröivää kallisarvoista luontoa suurine ja pienine ihmeineen. Huomiota on kiinnitetty myös veden kulutukseen mm. käsiä pestessä, jolloin on opeteltu käyttämään vettä säästäen ja veden olomuotoihin ja ominaisuuksiin on tutustuttu erilaisten jännittävien kokeilujen avulla. Energian säästöä on huomioitu pienillä arjen teoilla, esimerkiksi sammuttamalla turhat valot sekä sähkölaitteet, niin etteivät ne jää valmiustilaan. Possu Töpselin lapsille opettamat sähkösäännöt ovat hyödyllisiä neuvoja myös aikuisille. Lasten kanssa on pohdittu myös sitä, ettei kaiken aina tarvitse olla uutta ja kallista, sillä toisen kirpputorille tarpeettomana viemä lelu, peli tai vaate, voi olla todellinen aarre uudelle omistajalleen ja kierrätys- tai luonnonmateriaaleista askartelu on hauskaa puuhaa, jossa luovuus kukkii ja huikeita taideteoksia syntyy vieläpä ihan ilmaiseksi.

Ekologinen ajattelu on osa päiväkodin normaalia arkea ja asioiden oppiminen käy leikin kautta. Lapsille ei missään tapauksessa puhuta ilmastonmuutoksesta tai muista elinympäristömme uhkakuvista, vaan kierrätys, kunnioittava suhtautuminen luontoon ja ympäristöön, ym. halutaan tuoda osaksi arjen käytäntöjä. Vihreä lippu ohjelman mukainen toiminta ja ajattelu on myös osa Soinin kuntastrategiaa, jossa luonto ja ekologisuus ovat tärkeitä teemoja ja jossa lapsille ja nuorille halutaan tarjota hyvät eväät elämään luonnon tarjoamista elämyksistä nauttien ja omaa kotiseutua arvostaen.    

Ajankohtainen